Tarta z truskawkami i budyniem
Nie wiem jak ona smakowała, ponoć obłędnie. Szykowałam ją dla mojej Cioci. Tata zabierał ją w podróż. Efekt udało mi się osiągnąć. Była zadowolona i ze smakiem wszyscy ją zjedli popijając kawką.
Co u mnie się dzisiaj dzieje. Dwójka dzieciaków w domu. Mąż w pracy. Ja siadam do pracy za chwilkę, a jeszcze tyle rzeczy do zrobienia…
Inspiracja jest tutaj.
Składniki na tartę:
- 100 g masła
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżki cukru pudru (u mnie fruktoza)
- 2 żółtka
- szczypta soli
Składniki na masę budyniową:
- 1 budyń waniliowy (u mnie śmietankowy)
- 0,75 l mleka
- 50 g masła
- 1 szklanka cukru (u mnie fruktoza)
- cukier waniliowy (można ominąć)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 jajka
Składniki na wierzch:
- 1 galaretka truskawkowa
- około 1 kg truskawek
Przygotowanie kruchego ciasta
- Wszystkie składniki dokładnie razem wymieszać. Zwinąć w kulę. Wstawić do lodówki na godzinę. W oryginalnym przepisie było 1,5 szklanki mąki, ale ciasto wyszło zbyt klejące nawet po schłodzeniu i musiałam sporo podsypywać mąką. Dlatego u siebie zwiększyłam ilość mąki do 2 szklanek.
- Wyjmujemy ciasto z lodówki. Wykładamy formę do tarty (wcześniej smarujemy masłem albo sprayem do beztłuszczowego pieczenia) ciastem. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika (175 stopni) na około 20 minut. W oryginalnym przepisie było 200 stopni na 30 minut, ale u mnie było to zdecydowanie za długo. Dlatego radzę obserwować kolor ciasta.
Przygotowanie masy budyniowej
- Mleko zagotować z masłem i z cukrem. Mieszać.
- W miseczce wymieszać pozostałe składniki i dodać do mleka. Cały czas mieszać. Budyń zacznie gęstnieć. Mieszać cały czas do usunięcia grudek.
- Wystygnięty wlewawać na tartę.
- Udekorować truskawkami.
- Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Tężejącą wylać na truskawki.
- Schłodzić w lodówce.
- Smacznego.