Tian to prowensalska zapiekanka warzywna, która swój charakterystyczny smak zawdzięcza warzywom poukładanym warstwami.
Dzisiaj spróbowałam tego prowensalskiego smaku i jestem zachwycona. Mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu.
Składniki dla dwie porcje:
- 1 cukinia,
- 3 pomidory,
- garść świeżej cienko posiekanej bazylii,
- sól, pieprz do smaku,
- oliwa z oliwek,
- 1 cebula,
- pół szklanki wywaru z kurczaka.
Przygotowanie:
- Warzywa dokładnie wymyć. Z cukini odciąć gorzkie końce. Pokroić wzdłuż na cienkie paski.
- Pomidory pokroić w plasterki.
- Cebulę pokroić w paski i zeszklić na patelni z niewielką ilością oliwy.
- Cebulę ułożyć w foremce do zapiekania, doprawić solą i pieprzem.
- Warstwami układać pomidory i paski cukini. Doprawić solą i pieprzem. Posypać bazylią.
- Polać wywarem z kurczaka (lub wodą).
- Piec pod przykryciem w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.
- Smacznego!
No Comments