Torcik dyniowy
Bardzo smaczny torcik dyniowy. Zamiast biszkoptu miękkie, puszyste ciasto dyniowe przełożone waniliową bitą śmietaną i ozdobione pachnącymi mandarynkami. Polecam.
Składniki na mały, ale wysoki biszkopt dyniowy:
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- 150 ml oleju roślinnego
- 240 g musu dyniowego
- 60 g wiórków kokosowych
- 60 g posiekanych płatków migdałowych
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 200 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
Składniki na masę śmietanową:
- małe opakowanie żelatyny
- 500 ml śmietany 30%
- cukier wedle uznania
- mandarynki do ozdobienia
Przygotowanie ciasta
- Jajka ubić z cukrem na puszystą piankę. Dodawać stopniowo suchych składników i mokrych.
- Piec w nagrzanym piekarniku (150 stopni) około 1 godziny do suchego patyczka.
- Wystudzone przeciąć na pół.
Przygotowanie masy śmietanowej
- Ubić śmietanę na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier.
- Żelatynę rozpuścić we wrzątku. Można użyć blendera, by pozbyć się grudek z żelatyny.
- Wymieszać ze śmietaną.
- Wstawić masę do lodówki.
- Kiedy masa stężeje, przełożyć ciasto i udekorować mandarynkami.
- Smacznego!