Tort bezowy z kremem truskawkowym i pastą z wanilii polany sosem czekoladowym
Bardzo smaczny torcik bezowy. Lekki i puszysty. Z wierzchu bezy chrupiące, a w środku mięciutkie i puszyste. A wszystko w smaku truskawki i wanilii. Warto poświęcić trochę czasu na upieczenie bez.
Składniki na 4 blaty bezowe:
- 6 białek
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- pół łyżeczki pasty z wanilii
Składniki na krem truskawkowy z wanilią
- 500 ml śmietany 30% lub więcej
- 6 łyżeczek żelatyny
- 1/2 kg truskawek (mogą być mrożone)
- cukier do smaku
- łyżeczka pasty z wanilii
Sos czekoladowy:
- 150 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej
- 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
Bezy
- Proponuję podzielić pieczenie bez na dwa razy. Po dwa bezy na blaszkę wielkości piekarnika.
- Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli.
- Stopniowo dodawać mąkę, cukier, sok z cytryny i pastę z wanilii. Ubijać aż masa bezowa stanie się błyszcząca.
- Układać bezy w formie dwóch okręgów wielkości talerza na papierze do pieczenia. Im wierzch jest bardziej nierówny, tym lepszy efekt.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika (140 stopni) i piec przez godzinę.
- Wyjąć i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Krem i sos czekoladowy
- Ubić śmietanę.
- Rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku żelatynę (najlepiej zmielić ją blenderem, wtedy nie będzie grudek) i dodać do zblendowanych truskawek.
- Wlać powoli do bitej śmietany. Wymieszać, tylko nie za długo, bo z masa może się zważyć. Dodać cukier wedle uznania i pastę z wanilii. Wymieszać do połączenia składników. Wstawić do lodówki do stężenia.
- Masę układać na bezach. Górną bezę zostawić bez masy śmietanowej. Tutaj będzie sos czekoladowy.
- Do rozpuszczonej czekolady dodać jogurt naturalny. Wymieszać.
- Czekoladę rozprowadzić na torcie. Powinna mieć gładką i dość płynną konsystencję, ale na tyle sztywną by nie rozpływać się po bezie.
- Smacznego!