Tort kajmakowy
Miękki biszkopt i mnóstwo karmelu przełożonego plasterkami bananów.
Składniki na wysoki biszkopt 21 cm:
- 10 jaj,
- szklanka cukru,
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
- szklanka mąki pszennej
Składniki na masę karmelową:
- 500 ml śmietany tortowej 30-36%,
- 2 masy krówkowe,
- 1 kg serka mascarpone (lub 500 g serka i 2 łyżeczki roztopionej we wrzątku żelatyny do zagęszczenia masy)
Ponadto:
- 2 szklanki wody z rumem i z cukrem do nasączenia tortu (proporcje wg własnych upodobań),
- 4-5 bananów,
- sok z cytryny.
Przygotowanie biszkoptu:
- Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukru. Pojedynczo dorzucać żółtek.
- Wmieszać mąki.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika (175 stopni) i piec około 50-60 minut (do suchego patyczka).
- Po upieczeniu, biszkopt wyjąć, rzucić nim o podłogę i z powrotem wstawić do piekarnika do wystygnięcia.
Przygotowanie masy:
- Śmietanę ubić. Pod koniec ubijania stopniowo dorzucać serek mascarpone, a potem masę krówkową.
Przygotowanie tortu:
- Tort przekroić wzdłuż na trzy równe blaty.
- Górny blat tortu nasączyć obficie wodą z rumem i z cukrem. To będzie nasz spód.
- Banany pokroić w cienkie paseczki i skropić cytryną, by nie zrobiły się czarne.
- Spód tortu po nasączeniu obłożyć bananami, tak by plasterki nachodziły jeden na drugi.
- Wyłożyć kremem.
- Położyć środkowy blat tortu, nasączyć, wyłożyć bananami i kremem.
- Wziąć ostatni blat tortu (dolna część biszkoptu, która będzie górą tortu – dzięki temu otrzymamy równiusienki tort). Nasączyć i wyłożyć kremem, wraz zbokami tortu.
- Dowolnie ozdobić.
- Smacznego!